Teleurstellend resultaat Europees Burgerinitiatief voor de Start van Onvoorwaardelijke Basisinkomens in de EU

Het ECI-UBI is geschiedenis. We hebben ons doel – 1 miljoen handtekeningen – niet bereikt.

Maar:

1. We hebben meer ECI-handtekeningen behaald dan bij het eerste ECI – ondanks Corona, een ongunstige politieke situatie (Oekraïne oorlog), grote onbekendheid met het medezeggenschapsinstrument ECI en geen financiële steun voor het ECI vanuit de EU. Verder heeft in veel landen het populistiche idee post gevat dat het basisinkomen een scam is van de elite om het volk onder de duim te houden. Wij weten beter!

Vergeleken met het EBI 2013/14 hebben veel landen het aantal handtekeningen verhoogd (geweldig!), sommige hebben veel minder handtekeningen verzameld.

2. We waren succesvol op het internetplatform “Conferentie over de toekomst van Europa: “Een van de meest voorgestelde mechanismen om Europa inclusiever en sociaal rechtvaardiger te maken, is het garanderen van een onvoorwaardelijk basisinkomen in de hele EU.” (zie eindrapportplatform blz 44) .

3. We hebben het europese netwerk verder uitgebouwd. Laten we samen blijven strijden voor een Europa met een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Na het beëindingen van de termijn van ondertekeninigen is tijdens een ECI-UBI zoom met de organisatoren afgesproken, dat 30 juli de evaluatie Europees breed besproken zal gaan worden, nadat ieder land haar nationale evaluatie heeft gedaan.

We moeten, denk ik, onze terugblik richten op onze social media inspanningen, advertenties, persberichten, onze internationale betrokkenheid en het beleid van VBi gedurende deze periode. Wellicht ook met in ons achterhoofd de ECI-UBI van 2013-2014.

De pagina van het initiatief https://basisinkomen.eu/obi/eci-ubi-2020-2022/

%d bloggers liken dit: