Burgerinitiatief, Europa

in 2020 komt er een nieuw Europees Burgerinitiatief voor Basisinkomen

Nog altijd lijkt het of het goed gaat met de economie als je de media moet geloven. Behalve dan dat bij een gemiddelde ook de uitschieters bestaan. Bij een topinkomen hoort ook een minder dan minimuminkomen. Is er dan in de laatste jaren iets veranderd? Waarschijnlijk wel, er zijn draagkrachtiger mensen bij gekomen en er zijn meer mensen dan ooit in de armoede. Al dan niet door toedoen van de belastingdienst, huurbaas, energiebedrijf of CJIB.

Om dat allemaal een beetje recht te trekken hebben we een basisinkomen nodig. In 2013 is er een Europees initiatief geweest om het basisinkomen in het Europese parlement te laten bespreken in een debat. Dit zou kunnen gebeuren wanneer binnen Europa 1 miljoen mensen een Europees Burgerinitiatief (ECI) zouden onderschrijven. In 2013 waren dat er slechts 300.000 in 28 landen..

UPDATE

In verband met de Corona Crisis en het niet ontvankelijk vinden van het ingediende voorstel is het nog maar de vraag of in 2020 de ECI van start kan gaan.

In de tussentijd kun je een petitie steunen die is georganiseerd door UBIE en WeMove:
https://you.wemove.eu/campaigns/emergency-basic-income

 

In 2020 gaan we opnieuw van start in diverse landen van de EU. Op 9 mei is het de bedoeling dat we die 1 miljoen gaan halen, we hebben daar een jaar te de tijd voor.
Wil je nu al actief worden voor dit ECI, laat het ons de weten via het contactformulier. Je kunt ook doneren om de kosten hiervoor te dekken.  

Hoe hoog moet dat basisinkomen zijn?

De Europese Unie is een van de rijkste gebieden ter wereld, maar toch heeft 17% van de Europeanen zo weinig middelen dat zij zich niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien. (2010)

People at risk of poverty or social exclusion: https://ec.europa.eu/eurostat/web/income-and-living-conditions/data/database Kies eerste main indicator; in NL voor 2018 is de armoedegrens voor mannen €16700 en voor vrouwen €17300, gemiddeld voor 2018 €1416/maand

Hieronder een tabel voor de koopkrachtverdeling in 2018[1]: