Burgerinitiatief, Europa, Persbericht

Europese burgers gaan voor een basisinkomen

De ondertekening van het Europees burgerinitiatief “Start Onvoorwaardelijk Basisinkomens in de hele EU ” zou kunnen duren tot aanstaande kerst 2021. In de nasleep van de coronaire pandemie heeft de Europese Commissie besloten om de termijn voor het verzamelen van handtekeningen met drie maanden te verlengen voor alle Europese burgerinitiatieven waarvan de ondertekeningscampagnes op 1 november aan de gang waren.

De deadline voor het verzamelen van handtekeningen voor het Europees Initiatief inzake onvoorwaardelijk basisinkomen, is nu 25 december 2021. Indien nodig kunnen de organisatoren de campagne echter eerder beëindigen, vooral als het vereiste aantal handtekeningen voor de deadline is verzameld. Op 27 december om middernacht waren er bijna 82.600 handtekeningen verzameld in de hele Europese Unie, waaronder 3400 uit Nederland. Als het totale aantal handtekeningen een miljoen of meer is en het aantal de nationale drempel overschrijdt in ten minste zeven landen, is de Europese Commissie verplicht aan het initiatief te werken. De website van het initiatief is www.eci-ubi.eu.

Het Burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om, binnen haar bevoegdheid, de invoering van het Basisinkomen in de lidstaten voor te stellen. Volgens het besluit om het initiatief te registreren, zou dit bijvoorbeeld een voorstel kunnen zijn aan de Raad van de Europese Unie om passende globale richtsnoeren voor het economisch beleid te formuleren. Het is echter aan elke lidstaat om te beslissen over de details van de invoering van een basisinkomen.

Zoals Jaanus Nurmoja, de Estse coördinator van het Europees burgerinitiatief, opmerkte, is het behalen van het vereiste aantal handtekeningen het belangrijkste, en zelfs belangrijker dan de reactie van de Europese Commissie op het initiatief, zowel om een ​​inhoudelijk debat te stimuleren als om aanmoediging te stimuleren.

“Dit is in ieder geval een serieuze demonstratie, die aantoont dat, vooral gezien de huidige pandemische situatie, de Europese Unie en de lidstaten het welzijn van hun burgers boven daden moeten stellen in plaats van instellingen, in plaats van slogans à la . En ongeacht het algemene resultaat, kan de stemuitslag van het ene of het andere land afzonderlijk een indicator zijn.

Hoewel het initiatief niet expliciet verwijst naar de Covid-19-pandemie, hebben activisten in deze campagne ook benadrukt dat het waarborgen van de fundamentele waardigheid van het individu op zijn beurt stabiliteit zal bieden aan die bedrijven die tijdens de crisis dagelijks moeten opereren, terwijl openbare loonsubsidies overbodig worden. en bedrijven die deuren sluiten, hebben dan geen zin om hun werknemers te betalen voor thuiszitten.

Parallel aan het European Citizens ‘Initiative hebben enkele activisten de ngo UBI4ALL.eu in gelanceerd als EU-breed experiment, waarbij zoveel vaak als mogelijk een basisinkomen van € 800 per maand gedurende een jaar, wordt verloot. Deelname aan de trekking is gratis, de enige voorwaarde is registratie. De deelnemer moet een permanente inwoner van de EU zijn van ten minste 16 jaar oud. Het project is half november van start gegaan. Op dit moment is 4500 euro verzameld uit donaties aan het loterijfonds, 9600 euro is nodig om de loterij te laten plaatsvinden. 800 euro per maand ligt dicht bij de gemiddelde relatieve armoedegrens in de Europese Unie. De relatieve armoedegrens is van dezelfde orde van grootte in Italië en Spanje.

De Estse coördinator vestigde de aandacht op het fundamentele verschil tussen Europese burgerinitiatieven en petities in populaire omgevingen zoals wemove.eu of change.org. “Het Europees burgerinitiatief heeft een formele status; als het slaagt, zullen de EU-instellingen er verplicht rekening mee moeten houden. Daarom worden handtekeningen strikt gecontroleerd door de relevante autoriteiten in de lidstaten om ervoor te zorgen dat een enkele persoon slechts één steunbetuiging heeft gegeven en daartoe het recht heeft. Dit kan in andere omgevingen niet worden gegarandeerd ”, legt hij uit. “Bijvoorbeeld een petitie die in het voorjaar op het portaal wemove.eu werd gepubliceerd over het basisinkomen voor een noodsituatiehet was destijds de beste manier om op de pandemie te reageren en druk uit te oefenen op politici (en het verzamelt nog steeds handtekeningen), maar tegelijkertijd hebben Europarlementariërs geen directe verplichting om hier meer rekening mee te houden dan bijvoorbeeld straatprotesten. “

Sommige Europese burgerinitiatieven kregen een verlenging met terugwerkende kracht, terwijl hun handtekening nog op 1 november werd verzameld, maar eindigde vóór 17 december. Deze omvatten bijvoorbeeld het Europese initiatief voor de bescherming van inheemse gewassen, dat meer dan een miljoen handtekeningen heeft, maar het nationale quotum is bereikt in slechts zes van de zeven vereiste landen. De motie “Interregionaal waarborgen van gelijkheid en behoud van de culturele regio’s van het cohesiebeleid ” is de handtekening van vijf, vier uit Hongarije, waar ze meer dan 800 duizend hebben verzameld. Roemenië, Slowakije, Kroatië, Litouwen en Zweden hebben ook hun nationale quota overschreden.  

het burgerinitiatief is te vinden via https://nl.eci-ubi.eu
directe ondertekening via: https://eci.ec.europa.eu/014/public/?lg=nl
verloting basisinkomen https://ubi4all.eu/nl

Noot voor de redactie:

meer informatie via [email protected]